LEEP Nedir? Rahim Ağzı Anormal Hücrelerin Elektro Cerrahi Yöntemle Çıkarılması
LEEP, rahim ağzındaki anormal hücreleri tel halka yardımıyla çıkaran elektro cerrahi bir işlemdir. Kolay uygulanır, kısa sürede tamamlanır ve erken tedavi avantajı sunar.
Halka şeklinde elektro cerrahi çıkarma işlemi (loop electrosurgical excision procedure/ LEEP) nedir?
LEEP rahim ağzından kanser öncesi hücrelerin çıkarılması için yapılan bir tedavi yöntemidir. Kanser öncesi hücrelerin çıkarılması, bu hücrelerin rahim ağzı kanserine dönüşmesini önlemeye yardımcı olmaktadır.
İşlem, elektrik akımına bağlı küçük bir tel halka kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Tel halka, rahim ağzı dokusunun üzerinde geçirilerek anormal hücrelerin bulunduğu bir katmanı kesmektedir. Çıkarılan doku, test için laboratuvara gönderilmektedir.
LEEP nasıl yapılır?
İşleme başlamak için hasta muayene masasında yapılır. Vajinaya spekulum yerleştirerek rahim ağzını görünür hale getirilir. Rahim ağzını daha iyi görebilmek için kolposkop kullanabilmektedir.
Lokal anestezi uygulanarak rahim ağzı uyuşturulabilir ya da işlem genel anestezi altında yapılabilir. Anormal hücreleri daha iyi görebilmek için rahim asetik asit çözeltisi uygulanabilir. Bu çözeltinin uygulanması veya uyuşturucu ilaç hafif bir yanma hissi yaratabilmektedir.
Tel halka, rahim ağzının üzerinde geçirilerek anormal dokuyu keser. Bu esnada basınç, hafif bir ağrı veya kramplar hissedebilmektedir.
Çıkarılan doku laboratuvara gönderilir.
LEEP ne zaman yapılır?
İşlem, adet dönemi sırasında yapılmaz ve böylece rahim ağzının daha iyi görünmesi sağlanmaktadır. Çoğu durumda, LEEP işlemi muayene odasında gerçekleştirilmektedir ve işlem birkaç dakika sürmektedir.
LEEP'in Riskleri nelerdir?
LEEP işleminden sonraki ilk 3 hafta içinde en yaygın risk kanamadır. Eğer ağır kanama yaşanırsa, hekime haber verilmelidir. Kanamanın durdurulması için rahim ağzına tekrar müdahale gerekebilir.
Uzun dönemde LEEP sonrasında çoğu kadın gebelikle ilgili herhangi bir sorun yaşamazken, bazı durumlarda erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riski az da olsa artmaktadır. Nadir durumlarda, işlem sonrasında rahim ağzının daralması söz konusu olabilmektedir. Bu daralma adet düzeninde sorunlara yol açabilmektedir.
LEEP Sonrası İyileşme Sürecinde neler görülebilir?
- Sulu, pembe renkte akıntı
- Hafif kramplar
- Kahverengi-siyah akıntı
Rahim ağzının iyileşmesi birkaç hafta sürecektir. Rahim ağzı iyileşirken vajinaya tampon gibi herhangi bir şey yerleştirilmemesi gerekmektedir. Vajen içi yıkanmamalıdır. Cinsel ilişkiye girilmemesi önemlidir. Hekiminiz cinsel ilişki zamanlaması konusunda bilgi verecektir.
Artmış kanama, Pıhtılı kanama, Şiddetli karın ağrısı görülürse hekime hemen başvurulmalıdır.
LEEP sonrasında takibe devam etmek gerekir mi?
Evet. Anormal hücrelerin tamamen temizlendiğinden emin olmak için testler yapılacaktır. Eğer başka bir anormal test sonucu alınırsa, ek tedavi gerekebilir.
LEEP Sonrası neler yapılmalıdır?
Düzenli pelvik muayeneler ve rahim ağzı kanseri tarama testleri yaptırılmalıdır.Sigara içilmemelidir; sigara içmek rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. Cinsel partner sayısı sınırlandırılmalı ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riskini azaltmak için kondom kullanılmalıdır.