Erken Gebelik Kaybı (Düşük): Nedenleri, Belirtileri ve Sonrası İçin Bilmeniz Gerekenler

Düşük, gebeliğin ilk 13 haftasında gerçekleşen erken gebelik kaybıdır. Bu yazıda düşük nedenleri, belirtileri, tanı yöntemleri, tedavi süreci ve tekrar gebelik planlaması detaylı şekilde ele alınır.

Düşük (Erken Gebelik Kaybı) Nedir?

13. haftadan önce gerçekleşen gebelik kaybına erken gebelik kaybı denir. Bu durum aynı zamanda düşük veya kendiliğinden abortus olarak da adlandırılabilir.

Erken gebelik kaybı ne kadar yaygındır?

Erken gebelik kaybı yaygındır. Bilinen gebeliklerin yaklaşık %10-20’sinde düşük gerçekleşir.

Erken gebelik kaybı nedenleri nelerdir?

Erken düşüklerin yaklaşık yarısı, embriyonun düzgün bir şekilde gelişmemesi nedeniyle meydana gelir. Bu genellikle anormal kromozom sayısından kaynaklanır. Döllenme sırasında, yumurta ve sperm birleştiğinde iki set kromozom bir araya gelir. Eğer bir yumurta veya sperm normalden daha fazla veya daha az kromozoma sahipse, embriyo da anormal bir sayıda kromozoma sahip olacaktır. Bu durum düşükle sonuçlanabilir.

Erken gebelik kaybına neden olabilecek belirli aktiviteler var mıdır?

Neredeyse her durumda, düşük kadının suçu değildir. Bu önemli bir noktadır. Düşük genellikle rastgele bir olaydır.

Çalışmak, egzersiz yapmak, stres, tartışmalar, cinsel ilişki veya hamile kalmadan önce doğum kontrol hapı kullanmak düşük yapmaya neden olmaz. Çok az ilaç düşük yapmaya neden olabilir.

Bazı kadınlar, düşük yaşadıklarında bunun yakın zamanda düşme, darbe alma, korkma veya stres nedeniyle olduğunu düşünürler. Çoğu durumda bu doğru değildir; bu olayların aynı zamanda gerçekleşmesi ve hafızada tazeliğini koruması söz konusu olabilir.

Yaş ve erken gebelik kaybı arasında nasıl bir ilişki vardır?

Kadın yaşlandıkça erken gebelik kaybı riski artar. 40 yaş üzerindeki kadınlar için yaklaşık her 3 hamilelikten 1'i düşükle sonuçlanır. Ayrıca erkeklerin yaşlandıkça embriyodaki kromozom anormalliklerinin arttığına dair bazı kanıtlar da vardır. Ancak bu durumun erkeklerde hangi yaşta başladığı net değildir.

Erken gebelik kaybının belirtileri nelerdir?

Ağrılı veya ağrısız vajinal lekelenme veya kanama, ağrı veya kanama olmaksızın vajinadan sıvı gelmesi en sık görülen belirtilerdir.

Ancak gebeliğin erken döneminde az miktarda kanama yaygındır ve mutlaka düşük olacağınız anlamına gelmez. Eğer kanamanız yoğunsa veya adet kramplarına benzer bir ağrı ile birlikte oluyorsa, hemen hekiminize başvurmalısınız.

Erken gebelik kaybı nasıl teşhis edilir?

Rahim ağzının (serviks) açılmaya başlayıp başlamadığını görmek için bir pelvik muayene yapabilir. Servikal dilatasyon, düşük olasılığının daha yüksek olduğunu gösterir.

Gebelik kesesini görüntülemek için ultrason muayenesi yapılabilir. Bu muayene, gebeliğin normal bir şekilde gelişip gelişmediğini kontrol edebilir. Ayrıca, İnsan koryonik gonadotropin (hCG) seviyesini ölçmek için bir kan testi yapılabilir. Gebeliğin kaybedildiğini doğrulamak için birkaç ultrason muayenesi ve hCG testi gerekebilir.

Erken gebelik kaybı tedavi edilir mi?

Bir düşük sonrasında, rahimde bazı gebelik dokuları kalabilir. Bu duruma inkomplet düşük denir. Bu dokunun cerrahi bir işlem ile çıkarılması gerekebilir.

Eğer kan grubunuz Rh negatifse, Anti D İmmunglobulin enjeksiyonu almanız önerilir. Bu, gelecekteki bir hamilelikte Rh faktörü ile ilgili sorunları önleyebilir.

Erken gebelik kaybından sonra neler yapılmalıdır?

Enfeksiyonu önlemek için 1-2 hafta tampon kullanılmamalı, cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Düşük yaptıktan birkaç hafta sonra hekim kontrolüne gidilmelidir. Ancak ağır kanama varsa, ateş, üşüme, şiddetli ağrı varsa hemen hekime ulaşılmalıdır.

Düşükten sonra başka bir bebek sahibi olmak mümkün mü?

İlk trimesterdeki gebelik kaybı genellikle tek seferlik bir olaydır. Erken gebelik kaybı yaşayan çoğu kadın çocuk sahibi olur. Tekrarlayan düşükler nadirdir. İki veya daha fazla düşük gerçekleştiğinde, neden bulmaya çalışmak için testler yapılabilir. 

Düşükten sonra ne zaman tekrar gebe kalabilirim?

Komplikasyonsuz erken bir düşükten sonra 2 hafta içinde tekrar hamile kalabilirsiniz. Hemen tekrar gebelik istemiyorsanız doğum kontrolü kullanmalısınız.

Tekrar gebelik istiyorsanız, tekrar denemek için en iyi zamanlama hakkında hekiminizle görüşmelisiniz.  Yeniden hamile kalmadan önce duygusal ve fiziksel olarak iyileşmek için zaman ayırmalısınız. Ayrıca bir adet dönemi geçene kadar beklemek isteyebilirsiniz; bu sayede sonraki hamileliğinizin doğum tarihini hesaplamak daha kolay olacaktır.


Bizimle İletişime Geçin

Geçersiz Giriş
Geçersiz Giriş
Geçersiz Giriş
Geçersiz Giriş

Kadın Hastalıkları ve Doğum - Tüp Bebek

Kadın Hastalıkları ve Doğum - Tüp Bebek

Please publish modules in offcanvas position.