Kolposkopi Nedir? Anormal Hücre İncelemesi ve Biyopsi Süreci

Kolposkopi, rahim ağzı, vajina ve vulvadaki hücresel değişiklikleri detaylı incelemek için yapılan bir işlemdir. HPV pozitifliği veya anormal smear sonrası sıklıkla kullanılır.

Kolposkopi nedir?

Kolposkopi, rahim ağzı, vajina ve vulvayı özel bir büyüteç cihazı olan kolposkop aracılığıyla inceleme yöntemidir. Bu muayene ile, sadece çıplak göz ile görülemeyen sorunlar tespit edilebilir.

Kolposkopi neden yapılır?

Kolposkopi, rahim ağzı kanseri tarama testlerinin sonuçları anormal hücre değişiklikleri gösterdiğinde yapılmaktadır. Kolposkopi, anormal hücreler hakkında daha fazla bilgi sağlamaktadır. Ayrıca, belirli türlerde insan papillomavirüsü (HPV) enfeksiyonu durumunda da kolposkopi yapılabilmektedir.

Kolposkopi, aşağıdaki sorunları daha ayrıntılı değerlendirmek için de kullanılabilmektedir:

  • Vulvada kaşıntı, yanma veya anormal cilt (kanserle sonuçlanabilecek hücresel değişikliklerin olası belirtileri)
  • Genital siğiller
  • Servisit (rahim ağzının iltihaplanması)
  • Polipler gibi iyi huylu (kanser olmayan) büyümeler
  • Ağrı
  • Kanama

Bazen birden fazla kez yapılması gerekebilir. Ayrıca tedavi sonuçlarını kontrol etmek için de kullanılabilmektedir.

Kolposkopi öncesinde yapılmaması gerekenler nelerdir?

En az 24 saat önce vajinal duş yapılmamalı, Tampon kullanılmamalı, Vajinal ilaç kullanılmamalı, Cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Kolposkopi işlemi nasıl yapılır?

Kolposkopi genellikle muayene odasında gerçekleştirilmektedir. Rahim ağzını daha iyi görüntülemek amacıyla adet dönemi dışında yapılır.

Pelvik muayene sırasında olduğu gibi, hasta muayene masasına yatırılır. Vajinanın duvarlarının açık tutulması için spekulum kullanılarak rahim ağzı görünür hale getirilir. Kolposkop, vulvanın hemen dışına yerleştirilmektedir.

Rahim ağzı ve vajinaya pamuklu çubuk veya pamuk ile seyreltilmiş bir asetik asit çözeltisi uygulanmaktadır. Bu sıvı, anormal alanların daha kolay görülmesini sağlamaktadır. Hafif bir yanma hissedilebilir.

Kolposkopun merceğinden bakarak inceleme yapılır. Kolposkop görüntüyü büyüterek ve vulva, vajina ve rahim ağzına ışık tutar.

Kolposkopi sırasında biyopsi ne zaman yapılır?

Kolposkopi sırasında anormal alanlar görülebilir. Bu alanlardan biyopsi alınması gerekebilir. Alanlar lokal anestezik ilaçlar ile uyuşturulur, rahim ağzından, vajinadan veya vulvadan küçük bir doku parçası çıkarılır. Bu işlem sırasında hafif bir acı veya kramplar hissedilebilir.

Ayrıca rahim ağzının kanalından hücreler alınabilir; bu işleme endoservikal küretaj denir.

Kolposkopi sonrasında neler görülebilir?

Eğer biyopsi yapılmadan kolposkopi işlemi gerçekleştirilirse, normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz; birkaç gün boyunca hafif kanama olabilir.

Eğer biyopsi ile birlikte kolposkopi yapılmışsa, 1 veya 2 gün boyunca ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Ağrı kesiciler kullanılabilir. Birkaç gün boyunca vajinal kanama ve koyu renkli akıntı görülebilir. Akıntı durana kadar ped kullanmanız gerekebilir.

Bir süre aktivitelerinizi sınırlamanızı önerebilir. Kısa bir süre için vajinaya herhangi bir şey yerleştirilmemelidir, cinsel ilişkiye girilmemelidir, tampon kullanılmamalıdır, vajinal duş yapılmamalıdır.

Aşırı vajinal kanama, şiddetli kasık ve karın ağrısı, ateş olursa hekime hemen heber verilmelidir.


Bizimle İletişime Geçin

Geçersiz Giriş
Geçersiz Giriş
Geçersiz Giriş
Geçersiz Giriş

Kadın Hastalıkları ve Doğum - Tüp Bebek

Kadın Hastalıkları ve Doğum - Tüp Bebek

Please publish modules in offcanvas position.